Picture of David Ziessen
David Ziessen

Laatst bijgewerkt op: 19/01/2023

Skateboard trucks aankoopgids

Er is een breed assortiment aan skateboard trucks, hierdoor is het soms lastig om de juiste setup te kiezen. In deze aankoopgids vind je de beste kooptips voor het aanschaffen van de juiste skateboard trucks. Als je met veel plezier wilt skaten dan is het belangrijk om de juiste setup van je skateboard samen te stellen. 

In deze gids zullen we het voornamelijk hebben over de onderdelen van de trucks, hoe je de juiste maat kiest en geven we enkele extra aanschaf tips.

skateboard truck aankoopgids

Wat zijn skateboard trucks?

Om de juiste skateboard trucks te kunnen aanschaffen is het eerst belangrijk om te weten wat skateboard trucks zijn en doen. Zonder skateboard trucks kun je niet skaten. Ze zorgen er namelijk voor dat je jouw skateboard kunt besturen. Ze maken daarnaast stunts en tricks mogelijk. En niet te vergeten ook grinds. Ten slotte zorgen de trucks ervoor dat je wielen aan je board gemonteerd kunnen worden. 

skateboard trucks voor beginners

Skateboard trucks voor beginners

Als beginner wil je een skateboard hebben waar je in ieder geval je eerste basis tricks en trucs op kan leren en daarnaast comfortabel op kan rondrijden.

Waar moet je op letten bij het kopen van skateboard trucks voor beginners?

Het is belangrijk om te weten waarvoor je het skateboard gaat gebruiken om de juiste trucks te kunnen aanschaffen. Hierbij let je op de volgende aspecten:

  • Type skateboard: bedenk goed wat je gaat doen met je skateboard. Als je tricks wilt oefenen, dan is het belangrijk om een skateboard te nemen waarmee je tricks mee kan beoefenen
  • Breedte deck: de breedte van het deck is van invloed op het landen van tricks en trucs. De breedte van je deck wordt bepaald door je voetmaat 
  • Skate stijl: het is belangrijk om je weten of je vooral straat, transition of park gaat skaten om de juiste trucks te kunnen aanschaffen
Bekijk hier onder de beste skateboard trucks voor beginners

Skateboard truck onderdelen

Een truck bestaat uit verschillende onderdelen. De Kingpin, Baseplate en Hanger houden je truck bij elkaar. Dankzij de Bushings en Pivot cup kun je jouw skateboard besturen. En doormiddel van de Axles kun je je wielen bevestigen. Het ringetje om de Axle wordt ‘speed ring’ genoemd. Speed rings voorkomen slijtage aan je lagers en houden je lagers schoon. De Baseplate is de onderbouw van de truck en bevestigd de truck aan jouw skateboard deck.

skateboard truck onderdelen

Hoe kies je skateboard trucks

De juiste trucks kiezen voor je skateboard is super belangrijk, maar ook erg lastig wanneer je nog niet weet wat je zoekt. Wij van Extreme Sports Center vertellen je alles wat je moet weten om de beste trucks voor jouw board te kiezen!

Bekijk hier onder de beste skateboard trucks voor gevorderden
skateboard trucks voor gevorderden

Beste skateboard trucks voor gevorderden

Skateboard truck maat

De truck maat wordt gemeten doormiddel van de breedte van de volledige truck, dus van Axle tot Axle. Het is belangrijk dat de breedte van je truck overeenkomt met de breedte van je deck. Wanneer je deck breder is dan je truck maakt dat niet veel uit. Maar als je truck breder is dan je deck veranderd je zwaartepunt, en dit zul je erg merken met het uitvoeren van flip tricks. Truck merken hanteren niet een standaard maat, waardoor bij elk merk een bepaalde truck maat bij een andere deck maat kan horen. Bekijk hieronder de meest gangbare merken hun maattabel.

Skateboard truck maat tabel

MERK
DECKMAAT
TRUCKMAAT
Tensor
7.5 – 7.75
7.875 – 8.125
8.0 – 8.25
8.25 – 8.5
5.0 Low
5.25 Low & Mid
5.5 Low & Mid
5.75 Mid
Venture7.5 – 7.75
7.875 – 8.125
8.125 – 8.375
8.375 – 8.625
5.0 Low & High
5.25 Low & High
5.6 Low & High
5.8 High
Independent7.375 – 7.75
7.875 – 8.125
8.125 – 8.375
8.375 – 8.625

129 Low – High
139 Low – High
144 Low – High
149 Low – High

Thunder
7.375 – 7.5
7.875 – 8.125
8.125 – 8.375
8.375 – 8.25
8.625 – 8.875
145 Low & Mid
147 Low & Mid
148 Mid
149 Mid
151 Mid
Krux

7.35 – 7.85
7.75 – 8.25
8 – 8.5
8.25 – 8.75
8.75 – 10.4

7.6
8
8.25
8.5
9

Skateboard Truck hoogte

Ook de juiste truck hoogte kiezen is erg belangrijk, wanneer je truck te laag is zullen je wielen in contact komen met je deck en wheel bite veroorzaken. Hoe hoger je truck is, hoe meer pop je met je skateboard zal hebben. Pop heb je nodig voor het uitvoeren van tricks. Hogere trucks zijn alleen handig voor lange mensen. Omdat het lastig is om de kracht uit je benen te halen als je kleiner bent, en hoe hoger de trucks meer kracht je uit je benen moet halen. Kinderen raden we dan ook aan om op ‘low’ trucks te gaan rijden.

Low trucks

Lage/low trucks variëren tussen de 46mm en 49mm. Met lage trucks ligt je deck dichterbij de grond, wat voor meer stabiliteit en controle zorgt. Het is noodzakelijk om kleinere wielen te gebruiken omdat lage trucks de kans op wheelbite verhogen.

Mid trucks

Mid trucks zijn eigenlijk de standaard trucks, deze trucks zijn namelijk all-round en vallen net tussen low en high trucks in.

High trucks

Met high trucks sta je hoger op je board en is de hoek van je skateboard steiler. Hierdoor kun je beter poppen. Wel zijn deze trucks zwaarder en minder stabiel. 

Welke trucks passen bij mijn wielmaat?

Niet alleen de maat van je deck heeft invloed op het formaat van je trucks. Ook de maat van je wielen hebben hier invloed op. Bekijk in de onderstaande afbeelding welke trucks het beste bij jouw wielmaat passen:

extremesportscenter truck wiel maat

Uitgelichte skateboard trucks

Truck tips

De stuur-gevoeligheid van je trucks kun je aanpassen naar wens. Op deze manier kan jij comfortabel skaten, de ene skater houdt namelijk van losse trucks en de ander weer van vaste trucks. Dit kun je doen door de ‘Kingpin nut’ te draaien met behulp van een skatetool. De kingpin is het kleine moertje boven op je bushings in het midden van je truck.

Een skatetool bezit al het gereedschap wat je voor een skateboard nodig hebt. Je kunt met een skatetool je wielen en de hardware van je trucks los maken. Daarnaast kun je er ook de stuur-gevoeligheid van je trucks mee aanpassen.

Uitgelichte Skatetools

skateboard trucks kopen conclusie

Conclusie

Het is belangrijk om bij het kopen van skateboard trucks te kijken naar de volgende aspecten:

Je doeleinde: wat wil je gaan doen? Ga je Stunts en tricks uitvoeren in een park, straat of halfpipe/bowl?
Je deck breedte: de breedte van je deck kun je als richtlijn gebruiken bij het kiezen van de juiste truck maat
Je wiel hoogte: ook de hoogte van je wielen is erg belangrijk omdat een te kleine afstand tussen je wielen en deck wheel bite veroorzaakt, en dat wil je natuurlijk niet!

Skateboard trucks voor beginners beginnen vanaf een prijs van circa 15 en eindigen bij circa 40.

Je kunt gevorderden trucks al vanaf €45,- kopen. Zowel bij goedkopere als duurdere trucks zijn de onderdelen vervangbaar. Dus wanneer ze stuk gaan of wanneer je ze wilt upgraden dan kun je dit eenvoudig doen. 

We hebben een uitgebreid assortiment aan skateboard trucks. Klik op de onderstaande ‘SHOP NU’  knop om het volledige assortiment te bekijken:

Blog

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?