basisvaardigheden van longboarden

Basisvaardigheden voor Longboarden

Wil je beginnen met longboarden maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Dan ben je bij Extreme Sports Center op de juiste plaats, wij gaan je de basis vaardigheden van longboarden leren.

Het begin

Voor je eerste keer op het long board te stappen heb je een rustige locatie nodig. Zorg voor veel ruimte, een vlakke ondergrond en geen auto’s in de buurt. Later zul je door de straten longboarden alsof het niets is, maar als je begint zorg er dan voor dat je alle mogelijke gevaren en afleiding verwijdert.

Haal diep adem, plaats het board op de grond en maak je klaar om te rijden. Als je rechts voetig bent, zal de linkervoet je staande voet zijn, en als je linksvoetig bent zal je rechtervoet je staande voet zijn. Plaats je staande voet op het midden van het bord, net iets naar voren. Gebruik je andere voet om jezelf te duwen zodat je een soepele beweging naar voren kan maken, plaats die voet dan op het bord, schouderbreedte uit elkaar van je voorste voet, op de achterkant van het bord.

Techniek

Sta niet stijf, anders verlies je gemakkelijk je evenwicht. Ontspan je lichaam en buig je knieën, en je zult veel stabieler op het bord staan. naarmate je meer zelfvertrouwen krijgt, kun je proberen van been te wisselen, zodat ze allebei dezelfde hoeveelheid oefening krijgen. Telkens als je het gevoel hebt dat je langzamer gaat moet je jezelf opnieuw naar voren pushen. Houd het evenwicht met je staande voet, til langzaam je andere voet van de achterkant van het bord en duw zachtjes.

Balanceren op je longboard

Draaien

Het draaien van het longboard is makkelijker dan je denkt. Leun simpelweg met je lichaam naar de kant waar je naartoe wilt draaien en de druk op het board zal het verplaatsen naar waar je heen wilt. Je voelt het board een beetje naar de zijkant zakken voordat het begint te draaien. Longboards zijn veel flexibeler dan skateboards waardoor het draaien makkelijker en soepeler gaat.

Remmen

Een van de engste onderdelen voor beginnende longboarders is het remmen. Maar maak je geen zorgen ik ga je vertellen hoe je zo veilig mogelijk kan remmen.

Ga in dezelfde positie staan alsof je jezelf wilt duwen, balanceer op de staande voet en til de andere voet van de rug. Schaaf vervolgens voorzichtig je voet tegen de grond. Probeer dit zo voorzichtig mogelijk te doen en het remmen zal gemakkelijk gaan. Als je te veel druk uitoefent, kun je te agressief remmen en de macht over het board verliezen en zelfs vallen.

Versnelling

Raak niet in paniek wanneer het board begint te versnellen (als je bijvoorbeeld van een heuvel af gaat). Als je dat doet, zal je lichaam verstijven. Denk er in plaats daarvan aan om je knieën te buigen en je lichaam te ontspannen. Op die manier kan je alle bewegingen die we besproken hebben veel gemakkelijker uitvoeren.

TIP: het longboarden zal veel slijtage aan je schoenen brengen. Zorg ervoor dat je skateboard schoenen aanschaft om je voeten beter te beschermen en je normale schoenen niet te beschadigen. Bekijk de grootste verschillen tussen skate- en casual schoenen in onze blog.

Conclusie

Verwacht niet vanaf het begin de basisvaardigheden van longboarden foutloos te kunnen. Je zult fouten maken en je zult waarschijnlijk ook vallen. Maar als je dat doet ga dan terug op het board en probeer het opnieuw.
Je zult er versteld van staan hoe snel je door de bochten zal kunnen cruisen.

Wil je graag leren longboarden maar heb je nog geen longboard gear? Bekijk dan ons uitgebreide longboard assortiment via de onderstaande ‘shop nu’  knop.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?