David Ziessen
David Ziessen

Laatst bijgewerkt op: 19/01/2023

Longboard aankoopgids

Er is een breed assortiment aan longboards, hierdoor kan het soms lastig zijn om het juiste longboard met de juiste eigenschappen te kiezen. In deze aankoopgids vind je de beste koop tips voor het aanschaffen van het juiste longboard. Als je met veel plezier wilt skaten dan is het belangrijk om de juiste setup/eigenschappen van je longboard te vinden.

In deze gids zullen we het vooral hebben over het beste longboards voor beginners, het type longboard en het deck dat het beste bij jou past. Daarnaast gaan we het ook hebben over de verschillende longboard onderdelen zoals de trucks, bushings, wielen en hardware.

longboard adviesgids

Longboarden

Longboarding is razend populair en dat is ook niet gek! Het is een ideale manier om te ontspannen, te cruisen of om simpelweg gewoon plezier te hebben. Ondanks dat een longboard veel op een skateboard lijkt, heeft het toch andere functies en voordelen.

longboard voor beginners

Longboard voor beginners

Als beginner wil je een longboard hebben waar je in ieder geval lekker op kunt cruisen. Een longboard kiezen op basis van schoenmaat en lengte werkt niet zo goed als bij een skateboard.

Waar moet je op letten bij het kopen van longboard?

Het is belangrijk om te weten waarvoor je het longboard gaat gebruiken. Hierbij let je op het volgende:

  • Type longboard: bedenk goed wat je gaat doen met het longboard. Als je tricks wilt oefenen, heb je namelijk geen longboard nodig maar een skateboard. Wil je lekker cruisen of zelfs van A naar B komen dan is een longboard wel de juiste keuze
  • Wielbasis: de afstand tussen je trucks bepaald grotendeels hoe scherp je kunt sturen. Wil je scherp kunnen sturen? Neem dan een longboard met een minder brede wielbasis. Wil je stabiliteit en snelheid? Neem dan een brede wielbasis
  • Stevigheid board: afhankelijk van je rijstijl is de stijfheid van het board ook belangrijk. Als je gaat cruisen dan is een minder stijf board fijner. Ga je ook tricks beoefenen? Dan kan een stijver board een betere uitkomst zijn
Bekijk hier onder de beste longboards voor beginners

Longboards voor beginners

Welke type longboards zijn er?

Er zijn 6+ soorten longboards, deze hebben dan ook allemaal andere soorten vormen. Het deck van het board is van essentieel belang. We behandelen hieronder de vier meest populaire soorten longboards:

pintail deck

Cruiser decks

Dit is eigenlijk het klassieke longboard zoals we hem kennen. Dit deck lijkt erg veel op dat van een skateboard, maar is uniek vanwege de extra lange tail. Dit deck wordt ook wel een pintail deck genoemd.

freeride deck

Freeride decks

Dit is een van de meest populaire longboard decks. Freeride decks zijn gemaakt voor performance, slides en snelheid. Kortom zoals de naam al beschrijft is dit het ideale all-round longboard.

downhill deck

Carving deck

Carving decks zijn speciaal ontworpen om diepe downhill bochten te kunnen maken. Deze decks zijn niet voor snelheid geoptimaliseerd maar puur voor diepe en scherpe bochten te maken. Zo is bijvoorbeeld de plank ook flexibel, wat bochten maken makkelijker maakt.

downhill deck

Downhill deck

Zoals de naam al zegt, zijn downhill decks geoptimaliseerd om van een hoogte (vaak een berg of heuvel) naar beneden te gaan. Deze decks hebben een zogeheten ‘drop’. Dit betekent dat het deck lager is in het midden. Dankzij de drop sta je lager bij de grond waardoor je steviger en stabieler staat. Speedwobbles worden hierdoor verminderd.

Uitgelichte complete longboards

soorten kingpin

Longboard trucks

Bij longboarding zie je vaak dat er gebruik wordt gemaakt van een ‘Reverse Kingpin’ truck. De reverse kingpin heeft vergeleken met de standaard truck een scherpere hoek, waardoor je veel wendbaarder bent.

Longboard truck hoogte

Ook de hoogte van je trucks is belangrijk omdat de hoogte je longboard ervaring bepaalt. Zo geven bijvoorbeeld lage trucks meer controle en kan je er diepere bochten mee maken. Hoge trucks geven meer stabiliteit en betere slide performance.

Riser pads

Wanneer je deck en je wielen ongewenst met elkaar in contact komen. En je hierdoor stil komt te staan, dan is dat erg vervelend. Dit komt doordat je trucks niet hoog genoeg voor je wielen zijn. Gelukkig kun je dit eenvoudig en goedkoop oplossen, voor een betere skate-ervaring. Namelijk met Riser Pads, dit zijn kleine plaatjes ter grootte van een truck baseplate. Riser Pads verhogen je trucks waardoor je geen last meer zal hebben van wheel-bite.

extremesportscenter hardware maattabel
Bekijk hier onder onze selectie aan longboard trucks

Uitgelichte longboard trucks

Longboard bushings

In je trucks zitten zogeheten ‘bushings’, dit zijn een soort kussentjes wat je longboard stuurbekrachtiging geeft. De hardheid van bushings worden gemeten doormiddel van Durometers. De A-schaal die tot 100 loopt, geeft aan hoe hard de Bushings zijn. Cone (kegel vorm) bushings zorgen voor extra wendbaarheid. Barrel (ton vorm) bushings zorgen voor extra stabiliteit maar zijn minder wendbaar. Stepped bushings zorgen ervoor dat bepaalde hoeken geblokkeerd worden, dit is ideaal voor downhil en freeriding.

Bekijk hier onder onze selectie aan bushings
extremesportscenter bushing soorten

Skate bescherming

Vallen voorkomen? Dat kan helaas niet, zeker niet als je een beginner bent. Vallen hoort nou eenmaal bij de sport. Wanneer je al langer skateboard/longboard dan leer je jezelf op te vangen en vallen te breken tijdens het skaten.

Maar wanneer je dat nog niet geleerd hebt, raden wij het dragen van een helm sterk aan! Zelfs professionele skateboarders dragen een helm. Daarnaast is het dragen van pols, knie en elleboog beschermers ook erg raadzaam. Omdat het pijnlijke blessures en verwondingen kan voorkomen.

Bekijk hier onder de beste skate bescherming

Longboard wielen

De hardheid van longboard wielen wordt gemeten in Durometers. Doormiddel van een A-schaal die tot 100 loopt wordt er aangegeven hoe hard het wiel is. Hoe groter je wielen, hoe sneller je gaat, maar hoe langzamer je van je plek bent. Hoe kleiner je wielen, hoe langzamer je gaat. Bij kleinere wielen start je wel sneller op. Daarnaast zijn grotere wielen stabieler.

Lagers

Voor te long boarden kun je skateboard lagers gebruiken. Wel wordt er aangeraden om duurzame en lagers van hoge kwaliteit te gebruiken. Omdat bij longboarding de lagers erg warm worden en vaak ook veel kilometers moeten afleggen.

extremesportscenter skateboard wiel maat

Longboard hardware

Hardware zijn de bouten en moeren waarmee je jouw deck aan je trucks kunt vastzetten. Het is belangrijk om correct een passend hardware setje te hebben. Hardware komt namelijk in verschillende maten, als je de verkeerde maat hebt dan past het natuurlijk niet.

conclusie longboard kopen

Conclusie

Het is belangrijk om bij het kopen van een longboard te kijken naar:

Je doeleinde: wat wil je gaan doen? Wil je gaan cruisen/ontspannen of downhill en carven?
Je ervaring: ben je een beginnende, gemiddelde of gevorderde longboarder? Een beginnende longboarder kan het beste beginnen met een complete longboard
Je schoenmaat: je schoenmaat kun je als richtlijn gebruiken bij het kiezen van de juiste deck maat
Je wielbasis: de ruimte tussen je wielen bepaald hoe een scherpe bocht je kan maken
Je trucks: de hoek van je trucks en de hoek van je kingpin bepalen veel voor jouw skate-ervaring.
Je bushings: door je bushings te veranderen, verander je de stuurstijl van je longboard

Wij hebben een uitgebreid assortiment aan longboards. Klik op de onderstaande ‘SHOP NU’  knop om het volledige longboard assortiment te bekijken:

Blog

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?