Picture of David Ziessen
David Ziessen

Laatst bijgewerkt op: 13/03/2023

Schaatsen aankoopgids

Er zijn veel verschillende soorten schaatsen. Wil je schaatsen kopen? Dan ben je bij Extreme Sports Center aan het juiste adres! Het is belangrijk om de schaats te vinden die het beste bij jou past. In deze schaats aankoopgids zullen wij je zo goed mogelijk advies geven. Hierbij vertellen wij wat je moet weten bij het kopen van schaatsen en waar je precies op moet letten. Daarnaast hebben wij onderzoek gedaan naar de populairste en beste schaatsen van dit moment. Per categorie hebben we de meest populaire schaatsen uitgelicht. 

Inhoud aankoopgids voor schaatsen
schaatsen met kerst

Wat is je doel met Schaatsen?

Het is belangrijk om te weten wat je doel is met schaatsen. Welke type schaatsen moet je kiezen? Dit is volledig afhankelijk van welke schaatsen geschikt zijn voor jou. Waar je moet je aan denken bij het maken van jouw keuze?

 • Afstand: is je doel om lange afstanden te schaatsen, dan zijn noren de ideale schaatsen. Er bestaan leren noren, combi noren en eventueel klap schaatsen, deze kunnen ook voor lange afstanden gebruikt worden
 • Korte afstanden: ben je van plan om voornamelijk korte afstanden te schaatsen, dan zou je eventueel voor een kunstschaats en/of ijshockey schaats kunnen kiezen
 • Recreactief: als men recreatief wilt schaatsen is het ook van belang om eerst te weten of je echt lange afstanden of korte afstanden gaat maken
 • Wedstrijdschaatsen: doe je aan schaats wedstrijden, dan zul je voornamelijk voor noren kiezen. Dan wil je vaak focussen op snelheid maken. Ga je kunstschaats wedstrijden doen? Dan heb je natuurlijk kunstschaatsen nodig
 • Ijshockey: ga je de sport ijshockey beoefenen, dan passen ijshockey schaatsen hier het beste bij
 • Kinderen: voor zowel kinderen als volwassenen is het belangrijk om de bovenste doelen in kaart te brengen. Maar vaak als je kinderen wilt leren schaatsen dan zijn ijzertjes en/of frieze doorlopers perfect. Ga je een stapje verder, dan zou je voor noren en/of ijshockey schaatsen kunnen kiezen.

Als jij weet wat je gaat doen op het ijs en wat je doel is, dan kan je je gaan verdiepen in het type schaats wat je wilt gaan dragen om erop te schaatsen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van schaatsen?

Er zijn 3 belangrijke en algemene factoren bij het kopen van schaatsen. Dit is afhankelijk van voor welke type schaatsen je gaat. Hieronder de drie belangrijkste factoren waar je op moet letten bij het aanschaffen van schaatsen.

1. Schaatsen kopen begint bij passen

Schaatsen moeten over het algemeen een maat of twee kleiner zijn dan de sneakers die je normaal gesproken draagt. Als je een schoen draagt, is er aan de voorkant ruimte om je voet los te laten en naar voren te schuiven. Je voet blijft tijdens het schaatsen in de schaatsen vastzitten en je hebt geen extra ruimte nodig. Door de kou zijn je voeten vaak ook kleiner.

Is de maat van je schaatsen te groot? Bij elke beweging glijdt je voet naar voren, waardoor het risico op blaren groter wordt. Je zult je pas comfortabel voelen op de ijzers als de schaats precies goed om je voet zit en je voet niet meer kan schuiven.

2. Comfort

Schaatsen moeten goed om je voet passen om het beste comfort te bieden. Ze moeten knus zijn, maar niet te knus. Je zult niet veel plezier beleven aan je schaatsavontuur als ze gaan knijpen. Naast comfort is stabiliteit belangrijk. De schoen van de skate moet sterk genoeg zijn om schokken te kunnen weerstaan. Je schaatsen zullen niet hetzelfde presteren als die van anderen als ze niet sterk en comfortabel genoeg zijn.

3. Soft boots of hard boots

Wil je schaatsen kopen? Dan zou je moeten kiezen tussen zachte en harde boots. Harde schoenen zijn stijver en ben je minder wendbaar mee als je ze draagt. Maar zachte schoenen zijn flexibeler en zorgen ervoor dat je weer wat wendbaarder bent. Afhankelijk van je vaardigheidsniveau en schaatsstijl, kan je je keuze maken.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van noren?

Bij het kopen van noor schaatsen moet je extra op specifieke kenmerken letten. Ik zal de meest belangrijk factoren opnoemen waar je op moet letten bij het kopen van noren:

1. De variant
2. Het doeleind
3. De maat
4. Kwaliteit van de ijzers (scherpte)

Deze 4 belangrijke factoren zal ik hieronder extra toelichten.

1. Welke noren bestaan er allemaal?

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten noren zijn. Welke noren moet ik nemen? Welke noren zijn geschikt? We hebben de noor schaatsen hieronder volledig uitgelicht om te zorgen dat het kopen van noren een stuk makkelijker word.

Korte samenvatting:

Combinoren zijn de perfecte schaatsen voor beginners. Hiermee kan je de basisvaardigheden voor schaatsen leren.

Hoge noren: hoge noren zijn bedoeld voor wedstrijdschaatsers en/of hardrijders.
Lage noren: lage noren zijn zijn bedoeld voor lange tour tochten
Klap schaatsen: Dit zijn hoge noren, bedoeld voor gevorderden/professionele schaatsers

Combinoren

Dit zijn de meest populaire noren bij de recreatieve schaatsers. Dit zijn de schaatsen met het meeste comfort en stabiliteit. Ze worden combi noreb genoemd, omdat de schoen een combinatie is van een ijshockey/ski schoen met een schaats (ijzer) er onder. Het grote voordeel van een combi noor is comfort, dit heeft te maken met de schoen. De schoen kan softboot en/of hardboot zijn, maar beide hebben een zachte voering van binnen. Mensen die een tijdje niet hebben geschaatst en/of zwakke enkels hebben, schaatsen hier zo mee weg. De combi-noor biedt namelijk ontzettend veel steun en stabiliteit dankzij de schoen. Daarnaast kan je er perfect langere tochten mee schaatsen zowel op de baan als op kunstijs. Omdat je enkel iets minder vrijheid heeft bij dit type noren, kan je bijna tot niet diep zitten. Je zult hier niet de perfecte schaatstechniek mee aanleren. Maar het zijn wel de ideale schaatsen om te leren schaatsen en daarnaast nog warm ook!

Lage noren

Bij lage noren zijn de ijzers ten opzichte van hoge noren lager. De schaats staat dichter bij de grond en dat zorgt voor meer stabiliteit. Doordat je meer stabiliteit hebt, is het ook makkelijker om je af te zetten. Je kan dan ook beter je schaatsbeweging uitvoeren. Gezien het minder energie kost om vooruit te komen, zijn dit de ideale schaatsen voor lange tochten te schaatsen.  Tip: Als je zwakke enkels hebt, kan je ook kiezen voor een half hoge schoen. Dit geeft meer stabiliteit. Het nadeel van lage noren met een hoge schoen is, dat je iets minder diep kan zitten, tijdens het schaatsen. Hierdoor zal je net iets minder snel zijn.

Hoge noren

Bij hoge noren sta je ongeveer 3 cm hoger op het ijs vergeleken met lage noren. Op hoge noren is het lastiger om je evenwicht te bewaren, dit komt omdat je hoger staat. Dit vergt meer kracht. Deze schaatsen zijn bedoeld om nog meer snelheid te maken. Ze worden ook vaak door wedstrijdrijders gebruikt. Het grote verschil met lage noren is, dat je het ijs niet raakt tijdens het maken van bochten. Bij lage noren is de kans groot dat je het ijs aanraakt tijdens het maken van bochten, waardoor je snelheid word afgeremd. Een hoge noor heeft vaak een lage schoen, dit zorgt ervoor dat je enkel vrij is om te goed te kunnen bewegen. Ik raad hoge noren nooit aan voor mensen met zwakke enkels. Het is namelijk een schaats voor gevorderden- en wedstrijdrijders.

Klap schaatsen

Een klapschaats behoort tot de hoge noren. Dit zijn schaatsen waarbij het voorste gedeelte van de schoen vast zit door middel van een verbindingstuk aan het ijzer van de schaats. De hiel van de hak zit dus los van de schaats. Vandaar de naam ‘klapschaats’. Bij elke afzet lijkt het, dat de schaats achter je aan gesleept word. Waneer je je dus afzet, maakt het ijzer (schaats) langer contact met het ijs en doordat je langer contact hebt met het ijs, glijd je dus langer en sneller door. Hierdoor kan je dus veel meer snelheid maken. Dit type schaats word alleen op professioneel niveau gebruikt.

Nu je de basis kennis weet gaan we hieronder nog iets dieper in over de noren schaatsen.

2. Wat is je doel van het schaatsen met noren

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is dan ook; Waarom kies je voor noren en waar ga je ze gebruiken? Er zit nogal veel verschil in voor wat je het gaat gebruiken.

Breng je doelen in kaart:
Wil je leren schaatsen? Waar ga je de noor schaatsen gebruiken? Wil je wedstrijden gaan schaatsen? Is het puur voor recreatief lange afstanden te schaatsen? 

Zoals eerder genoemd, als je wilt leren schaatsen, dan zijn de combi noren de makkelijkste schaatsen om het mee te leren schaatsen. Daarnaast zijn ze goed om lange afstanden mee te schaatsen.

Lage noren zijn net wat fijner, om langere afstanden mee te rijden Als je als recreant sterkere enkels hebt, dan kan je beter voor de lage noren gaan. Deze zijn net wat beter om tourtochten mee te schaatsen.

Als je meer snelheid zoekt, dan kan je kiezen voor een hoge noor! Daarnaast zijn deze perfect voor tochten en voor wedstrijdschaatsen. Ben je echt een fanatieke schaatser en wil je nog sneller? Dan zijn klapschaatsen wellicht een betere keuze. Perfect voor wedstrijdschaatsers!

3. Schoenmaat noren

Hoe moeten noren aan je voeten zitten? Tegenwoordig wilt iedereen comfort. Vroeger werd er altijd aan bevolen om een maat kleiner te nemen en dat een schaats strak om de voeten moet zitten met bijna geen teen ruimte. Dit is in de loop der jaren veranderd. Je wilt namelijk niet dat je voeten gekneld zitten, dit zorgt namelijk voor een mindere bloedsomloop, hierdoor krijg je dan ook eerder koude voeten of misschien zelfs wel kramp. Het beste is om geen sok en anders een hele dunne sok te dragen in schaatsen. Het is belangrijk wanneer mogelijk om met deze sokken de schaats ook te passen. Let bij het passen op dat de schaats niet knelt en dat je de voorkant in ieder geval niet voelt drukken op je tenen. Het is belangrijk om je schaatsen nooit te groot of op de groei te kopen! Tip: doe nooit meerdere sokken overal elkaar heen, dit gaat namelijk glijden. Zo krijg je juist blaren en dit wil je natuurlijk voorkomen. Ook dikke sokken raden wij af. Je wilt namelijk zoveel mogelijk gevoel hebben tijdens het schaatsen. 

De beste Schaatsen

Wij hebben hieronder speciaal voor jou een selectie gemaakt van de meest populaire en beste schaatsen per categorie!

De beste kunstschaatsen

De ijzers en zolen van kunstschaatsen verschillen als je ze vergelijkt met andere schaatsen. Kunstschaatsijzers zijn gemaakt om je stabiel te houden terwijl je de mooiste trucs en sprongen op het ijs doet. De ijzers zijn daardoor minder afgerond, langer aan de achterkant en hebben inkepingen aan de voorkant die op hoektanden lijken. Wil je maar één keer per jaar een middag recreatief schaatsen? dan zijn softboots kunstschaatsen aan te raden. Ze zijn flexibeler en geven het optimale draagcomfort. 

Kenmerken:

 • Stevigheid: de sterke zolen en het langer lopende ijzer zorgen voor uitstekende ondersteuning
 • Snelheid: als je het kunst schaatsen eenmaal onder de knie hebt, kun je snel een hogere snelheid bereiken dankzij de korte ijzers
 • Geschikt: dit zijn de perfecte schaatsen voor degenen die van een uitdaging houden en de meest artistieke manoeuvres op het ijs willen doen.

Beste Kunstschaatsen van dit moment

ijshockey schaatsen

De beste ijshockeyschaatsen

IJshockeyschaatsen, zoals de naam al aangeeft zijn deze schaatsen populair onder ijshockeyspelers, maar ze zijn ook uitstekend geschikt voor recreatief schaatsen. Bij een bezoek aan een ijsbaan of een wandeling op echt ijs, dragen de meeste mensen hockeyschaatsen.  Waarom kiezen de meeste (onervaren) schaatsers voor de ijshockeyversie? Simpel gezegd, vrijwel iedereen kan skaten met deze skate stijl. IJshockeyschaatsen zijn de ideale optie voor als je nieuw bent in de sport!

Kenmerken:

 • Gemakkelijk te manoeuvreren: het heeft een kort ijzer onder de schoen, waardoor het gemakkelijk is om met de schaatsen te manoeuvreren. De schaatsen hebben ook een afgekort en rond afgewerkt ijzer
 • Snelheid: het is makkelijker om op korte afstand snelheid te maken met deze schaatsen
 • Variaties: de meeste ijshockeyschaatsen hebben de optie dat je ze kan verstellen op de maat die jij nodig hebt
 • Goede ondersteuning: door de hardboots van de schaatsen geven deze schaatsen voldoende ondersteuning en stevigheid
 • Niveau: zowel voor ervaren als onervaren schaatsers zijn de ijshockey schaatsen heel goed te gebruiken

Beste Ijshockeyschaatsen van dit moment

combi noren

De beste (combi)noren

Deze schaatsen zijn ideaal voor lange afstanden mee te schaatsen. Het extra lange ijzer dat door de Noren wordt gebruikt, maakt langere slagen mogelijk. En hun schoeisel is nauwsluitend en aangenaam om te dragen. Eenvoudig uitgelegd, er zijn twee soorten schaatsen: high-speed en low-speed. Deze laatste zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren schaatsers. Ze worden veel gebruikt op natuurijs omdat ze stabieler zijn dan de hoge variant. Lage Noren beperken het gevaar van inzakken van de enkel en zitten wat comfortabeler tijdens het schaatsen. Hoge Noren, die meestal een paar millimeter hoger zijn dan de lagere variant, worden vaker gebruikt op kunstmatige ijsbanen. Het maken van abrupte manoeuvres met hoge snelheden is met deze Noren makkelijker.

Je hebt ook de combinoren, de Noor draagt een variatie met zich mee aan schoenen: er zijn harde boots en en zachte boots, het is een combinatie tussen ijshockeyschaatsen en noren. Het heeft een lang ijzer onder de schaats en biedt uitstekende ondersteuning net als de ijshockeyschaatsen. Variabele soorten hebben verschillende boot hardheden en ijzerlengtes.

Kenmerken:

 • Geschiktheid: noren zijn ideaal voor langere schaatsafstanden
 • De grotere ijzers: helpen je om je tempo over langere afstanden vast te houden
 • Bijna niet wendbaar: door de lange ijzers onder de schaatsen is het lastig te manoeuvreren 

De beste (combi)noren van dit moment

schaatsen voor kinderen

De beste kinderschaatsen

Er zijn schaatsen die speciaal zijn ontworpen voor kleine kinderen. Deze schaatsen met twee ijzers per schaats (vaak glij ijzers genoemd) zijn extreem stevig en je mag je eigen schoenen gebruiken terwijl je de glij ijzers aan hebt. Deze schaatsen worden aanbevolen voor kleine kinderen. Dit zijn dan ook de beste schaatsen voor beginnende kinderen. Ze kunnen moeiteloos over het ijs heen en kunnen met de glij ijzers de stap makkelijker maken om over te stappen naar andere soorten schaatsen. De glij ijzers zijn eenvoudig aan en uit te trekken dankzij de clipsluitingen. Doordat de dubbele glij ijzers in maat verstelbaar zijn kunnen ze vele jaren mee.

Kenmerken: 

 • Geschikt voor: kinderen die net begonnen zijn met schaatsen of willen beginnen
 • Ondersteunend: de glij ijzers zijn heel erg stabiel doordat ze per schaats twee ijzers hebben
 • Comfortabel: doordat je je eigen schoenen aan kan houden als je ze draagt
 • Maten: je kan ze vergroten en verkleinen en strakker of losser zetten waardoor ze meerdere jaren meegaan

Dit heeft allemaal invloed op je prestaties. Je wilt namelijk zo goed mogelijk je stunts kunnen uitvoeren.

Beste kinderschaatsen van dit moment

Voordelen van schaatsen

De meeste schaatsen gaan erg lang mee, dus het is een hele goede investering om buiten mee te kunnen sporten en te genieten van de natuur. Daarnaast is er voor elke stijl van schaatsen wel een juiste soort schaats te vinden. Hier onder hebben we kort samengevat wat de grote voordelen zijn van schaatsen:

schaatsen op het ijs
Conclusie

Schaatsen zijn er in verschillende stijlen en soorten. Daarom is het van cruciaal belang om te weten wat je doelen zijn als je wilt gaan schaatsen. Daarnaast moet de schaats die je draagt goed om je voet passen. Mensen betalen vaak wat meer voor kwalitatieve schaatsen, vanwege de duurzaamheid. Kwalitatieve schaatsen gaan bij het juiste onderhoud erg lang mee!

Als je eenmaal je stijl hebt gevonden en hiervoor de juiste schaatsen hebt aangeschaft, dan hoef je alleen maar het ijs op te zoeken om te kunnen genieten van je schaatsavontuur!

Wij hebben een uitgebreid assortiment aan schaatsen. Klik op de onderstaande ‘SHOP NU’  knop om het volledige assortiment aan schaatsen te bekijken:

Blog
Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?