Picture of David Ziessen
David Ziessen

Laatst bijgewerkt op: 19/01/2023

Wielen aankoopgids

Er is een breed aanbod aan skateboard wielen, hierdoor is het soms lastig om de juiste wielen te kiezen. In deze aankoopgids vind je de beste koop tips voor het aanschaffen van de juiste skateboard wielen. Als je met veel plezier wilt skaten is het belangrijke om de juiste setup voor je skateboard te vinden.

In deze gids zullen het vooral hebben over de maat, hardheid en breedte van je skateboard wielen. En natuurlijk de daarbij behorende tips.

skateboard wiel adviesgids

Skateboard wielen

Wielen zijn een groot onderdeel van je skateboard setup. Sinds de uitvinding van de plastic urethane wielen in de 70’s is het skateboarden compleet veranderd. Met de aangepaste hardheid en materialen zijn urethane wielen niet meer weg te denken in de Skateboard wereld.

Welke type skateboard wielen zijn er?

Er zijn 4 soorten wielen, deze hebben dan ook andere soorten vormen, hardheid en hoogte. Deze 4 types kan je indelen in Street, Allround, Vert en Cruising/Longboarding.

skateboard wielen voor beginners

Skateboard wielmaat

Er zij verschillende soorten wielmaten op de markt. Als je je eerste wielen gaat kopen wil je natuurlijk wel de juiste nemen. De juiste maat bepaalt veel voor het uiteindelijke comfort op je skateboard.

Waar moet je op letten bij het kopen van skateboard wielen? 

Het is belangrijk om te weten waarvoor je de wielen precies gaat gebruiken. Hierbij let op je de volgende factoren:

 • Type skateboarding: bedenk goed wat je gaat doen met je board en wat je skate stijl is. Als je bijvoorbeeld tricks wilt oefenen, heb je kleinere wielen nodig. En als je bijvoorbeeld wilt gaan cruisen dan heb je grotere wielen nodig
 • Hoogte trucks: de hoogte van je trucks heeft een grote invloed op de wielmaat die je kunt nemen. Wanneer jij lage trucks maar hoge wielen hebt dan krijg je last van wheelbite. Je wiel bijt zich dan vast aan je deck waardoor zowel het wiel als het deck enorm hard slijt
 • Locatie: het is belangrijk om je weten of je vooral op straat, in een park of transition gaat skaten

Welke skateboard wielmaat heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende wielmaten, deze lopen uiteen van 50mm tot 59mm. Hoe groter de wielen des te meer ze geschikt zijn voor cruisers en longboards, en hoe minder voor skateboarden.

Hoe kleiner je wielen hoe sneller je opgang bent, maar de top snelheid wordt een stuk lager. Grotere wielen zijn gemaakt voor meer snelheid. Ook gaan grote wielen langer mee en blijven ze niet bij elke oneffenheid haken.

Welke maat past bij mijn doeleinde?

Hieronder zie je uitgeschreven staan welke wielmaat het beste bij welke skates stijl past:

Street: 50mm tot 53mm
Transitie: 53mm tot 56mm (mini-ramps)
Allround: 53mm tot 56mm
Vert: 56mm tot 59mm

Bekijk de afbeelding hieronder voor een nog duidelijkere visualisatie:

extremesportscenter skateboard wiel maat

Wielmaat kiezen doormiddel van truck hoogte

Ook speelt je truck maat/hoogte een grote rol bij het kiezen van de juiste wielen. Om comfortabel te kunnen skaten moet je wheelbite voorkomen. Wheelbite is zoals eerder genoemd wanneer je deck en wiel met elkaar in contact komen, en het wiel als het ware in je deck bijt waardoor je per direct stil komt te staan.

Hier zie je welke wielmaten bij welke truck hoogte past, om wheelbite te kunnen voorkomen:

extremesportscenter truck wiel maat
Bekijk hier onder de beste wielen voor beginners

Wiel hardheid

Doormiddel van Durometer wordt de hardheid van een skateboard wiel aangegeven. De ‘A-schaal’ is een puntenschaal van 100. Hoe hoger het nummer, hoe harder de wielen. 

Doordat de wielen van merken zoals Bones nog harder zijn, en voorbij de A-schaal gaan. Maken zij gebruik van een B-schaal die 20 units meer heeft.  Voorbeeld: een 102A is hetzelfde als een 82B etc.

Bekijk hier onder de beste skateboards wielen voor gevorderden
skateboard-wielen-voor-gevorderden

De juiste hardheid kiezen

Hoe zachter je wielen, hoe meer grip je hebt. Ook zijn zachtere wielen stiller en zijn ze beter in het opvangen van oneffenheden in de grond. Des te harder de wielen des te beter je tricks kan uitoefenen en des te sneller je van je plek af komt.

Soft wheels 78A tot 92A

Zachte wielen zijn ideaal voor te cruisen. Omdat deze hardheid oneffenheden in het terrein kan absorberen en veel grip biedt. Deze wielen zijn langzamer en stiller dan harde wielen. 

bones stf cruz buena vida locks wheels 52mm 103a
bones stf hart speed gator sidecut wielen v5 99a 52mm

Medium wheels 93A tot 95A

Zoals de naam medium al zegt zitten deze wielen tussen zacht en hard in. Met deze wielen kun je street skaten met grip. Ze zijn net iets harder en sneller dan zachte wielen. Als je wilt cruisen maar ook tricks wilt uitoefenen dan zijn deze wielen ideaal.

Hard wheels 95A tot 99A

Harde wielen hebben genoeg snelheid, grip en hardheid om van skateparken tot street te gaan skaten. Ook kunnen deze wielen sliden, wat bepaalde tricks mogelijk maakt. Houdt er alleen rekening mee dat harde wielen meer ervaring vergen.

bones stf rogers howl slims wielen v3 103a 52mm
bones spf ripples p5 sidecut wielen 81 blauw 54mm

Extra Hard wheels 99A tot 103A & 83B tot 84B

Doordat deze wielen extra hard zijn kunnen ze een hogere snelheid behalen, sneller sliden en opstarten. Ideaal dus voor de gevorderde skater die veel stunts en tricks doet.

Beste skateboard wielen voor gevorderden

Wiel breedte

Naast de maat en hardheid, zit er ook verschil in de wiel oppervlakte. De wiel oppervlakte is de breedte van het wiel. Het wiel oppervlak bepaalt hoeveel contact het wiel heeft met de grond. Des te breder het wiel des te meer contact het zal hebben met de grond.

Wiel oppervlakte kun je in 2 segmenten verdelen:
Basic: dit is het standaard wiel met een oppervlakte van 18mm tot 20mm. Dit wordt door de meeste skaters gekozen
Slim: deze wielen hebben een net wat smallere oppervlakte van 15mm tot 17mm

skateboard wiel oppervlakte

Bones wielen

Grote bedrijven zoals Bones Wheels zijn bezig om het skateboard wiel constant te verbeteren. Zo brengt het bedrijf verschillende soorten wielen uit. Wij vertellen je graag uitgebreid over het verschil!

Bones STF

Street Tech Formule (STF) is een van de bekendste en populairste lijnen van Bones Wheels. Deze wielen zijn speciaal gemaakt voor street skating. De STF-serie bestaat uit 5 verschillende wiel vormen.

 • V1: Veelzijdig, Stabiel, Duurzaam en Allround
 • V2: Duurzaam, Stabiel, Lichtgewicht en betere lock-in bij grinds
 • V3: Lichtgewicht, Verminderde wrijving, Makkelijker sliden, en meer Snelheid. Deze versie wordt het meest geprefereerd door professionals
 • V4: Veelzijdig, Stabiel en een Hoge weerstand tegen flatspots. Ideaal voor skaters die de voorkeur geven aan bredere wielen
 • V5: Veelzijdig, Lichtgewicht, Minder zijwaartse weerstand, Hoge weerstand tegen flatspots en tot slot een grafische bescherming

Bones SPF

SPF staat voor Street Park Formule. Deze serie wielen zijn extra hard en van hoge kwaliteit. Hierdoor bieden ze extra hoge weerstand tegen flatspots. Ook hebben de Bones SPF wielen zeer sterke grip en zijn ze één van de snelste wielen op de markt. De SPF wielen zijn verkrijgbaar in 101A (81B) & 104A (84B).

Bones ATF

De All Terrain Formula (ATF) wielen van Bones Wheels, zijn gemaakt om op elk terrein te kunnen skaten. Dat betekent dat ze veelzijdig zijn en je van street tot transitie kan skaten.

Bekijk hier onder de beste Bones skateboards wielen
extremesportscenter guide bones skate wheels stf

De beste Bones skateboard wielen

conclusie skateboard wiel kopen

Conclusie

Het is belangrijk om bij het kiezen van een skateboard te kijken naar:

 • Je doeleinde: wat wil je gaan doen met je skateboard? Ga je Stunts en tricks uitvoeren in een park, straat of halfpipe/bowl? Of ga je liever een rustig rondje cruisen?
 • Wielmaat: je huidige trucks kun je als richtlijn gebruiken bij het kiezen van het juiste wiel maat. Heb je nog geen trucks? Bekijk dan welke trucks je wilt gaan aanschaffen en wat daar de maat van is
 • Hardheid: de hardheid is erg belangrijk en kun je het beste kiezen doormiddel van na te gaan wat je skate stijl is

Als je een beginnende skater bent dan kun je het beste voor zachte / Medium wielen gaan. Omdat deze wielen goede grip bieden. Als je van cruisen en longboarding houdt dan zijn Soft wielen de beste keuze. 

Ben je een gevorderde skater? Dan zijn Hard / Extra Hard wielen de beste keuze, omdat deze een hogere snelheid kunnen behalen, sneller sliden en opstarten.

We hebben een uitgebreid assortiment aan skateboard wielen. Klik op de onderstaande ‘SHOP NU’  knop om het volledige assortiment te bekijken:

Blog

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?