wat is de juiste voetpositie voor op je skateboard

Wat is de Juiste Voetpositie voor op je Skateboard?

Als je begint met skateboarden dan kom je er al gauw achter dat de juiste voetpositie voor op je skateboard enorm belangrijk is. In dit blog leggen we uitgebreid uit wat de verschillende voetposities zijn en hoe je gemakkelijk achter je voorkeurs positie komt.

Hoe kom je achter de juiste skateboard voet positie voor jou?

Goofy en Regular zijn veelgebruikte termen in de snowboard en skate wereld. Bij goofy en regular gaat het erom met welk been jij voor staat tijdens het skateboarden. Er zijn verschillende trucjes om erachter te komen of je goofy of regular bent. Maar wat is goofy en regular nou precies? Wij leggen het uit:

Wat is Goofy?

Bij de goofy skate positie sta je met je rechterbeen voor. Je dominante been staat meestal achter voor meer controle over je board. Bij de goofy positie staat je rechterbeen voor en je linkerbeen achter. Er zijn veel pro’ s die ook goofy rijden. Zoals de legendarische skateboarders Tony Hawk, Sky Brown (die je misschien wel kent van de olympische spelen), Nyjah Huston en vele anderen. 

goofy-skate-positie
skate benaming goofy

Waarom heet het goofy?

Het woord goofy komt uit 1937. Het is een verwijzing naar het Walt Disney karakter Goofy. In deze korte animatie serie is te zien dat goofy met zijn rechtervoet voor, op een surfboard stapt. In 1995 werd een film uitgebracht (a goofy movie) waar ook de zoon van goofy aan het skateboarden was met zijn rechtervoet voor.

Wat is Regular?

Het tegenovergestelde van goofy is regular. Bij regular sta je met je linkervoet voor en je rechtervoet achter. Het is bij zowel de goofy als regular positie van belang om met je voorste voet net iets onder de bolts (hardware) te gaan staan, en met je achterste voet op de tail om optimaal evenwicht te behouden. De regular positie is zoals de naam al zegt een van de meest populaire posities. Alhoewel dit natuurlijk niet voor iedereen zo hoeft te zijn.

regular-skate-positie
nyjah huston skateboard positie
Nyjah Huston

Trucjes om de juiste positie te vinden

Het kan lastig zijn om de juiste positie/stance te vinden, om het gemakkelijk te maken hebben wij een paar verschillende trucjes neergezet om te ontdekken of je goofy of regular bent. Houdt natuurlijk altijd rekening met je omgeving en je eigen veiligheid.

springen op je skateboard

1. Springen

Positioneer je skateboard recht voor je. Neem een kleine aanloop en spring erop. Je lichaam draait automatisch naar de kant waar jij het best je evenwicht op kan bewaren.

2. Trap lopen

Loop een paar treden van een trap op. Normaal gesproken let je natuurlijk niet op welke voet je als eerste op de traptreden zet, maar dit is best handig om te vinden of je goofy of regular bent. De voet die je als eerste op tilt om naar de eerste trede te gaan is meestal de voet die je vooraan je skateboard zet.

trap lopen om skateboard positie te bepalen
zet in de rug voor skateboarden

3. Een zet in je rug

Laat iemand je een duwtje geven in je rug (zonder skateboard), het been dat als eerst naar voren gaat bepaalt of je liever in de goofy of regular positie staat. Hier geldt dezelfde regel, als je automatisch met je rechtervoet naar voren gaat sta je goofy en andersom dan sta je regular.

4. Volg je gevoel

Een van de beste pijlers blijft je eigen gevoel. Ga op het skateboard staan en ga even rustig een stukje skaten met lage snelheden. Je komt er al gauw achter of goofy of regular jouw natuurlijke voorkeur heeft voor het skateboarden.

volg je gevoel voor de juiste skate positie

Conclusie

Er zijn diverse manieren om erachter te komen of je een goofy of regular skateboarder (of snowboarder) bent. Het is belangrijk om erachter te komen wat de juiste positie voor jou is om zo een comfortabel mogelijke skate ervaring te creëren. 

Extreme Sports Center biedt een breed assortiment aan skateboards & Accessoires. Bekijk het uitgebreide assortiment via de onderstaande ‘shop nu’ knop!

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?