skateboard in elkaar zetten

Skateboard in Elkaar zetten – Stappenplan

Veel mensen zetten hun eigen skateboard in elkaar. Hierdoor kun je zelf bepalen welken onderdelen je wilt. Het is ook mogelijk om je skateboard te demonteren indien je bijvoorbeeld nieuwe wielen of trucks erop wilt monteren.

skateboard onderdelen gedemonteerd

Onderdelen van je skateboard

Voordat je je eigen skateboard in elkaar zet is het belangrijk om te weten hoe alle onderdelen van je skateboard heten en wat ze doen.

1. Het deck: de plank waar de skater opstaat.

2. De griptape; de grote sticker die ervoor zorgt dat  de skate grip heeft voor zijn tricks.

3. De trucks; de ijzeren objecten die ervoor zorgen dat de wielen aan het board zitten en de skater kan sturen.

4. De lagers; het deel van een skateboard dat ervoor zorgt dat de wielen draaien

5. De wielen; zorgen ervoor dat de skater vooruit komt.

Maar wat heb je allemaal nodig om een skateboard in elkaar te zetten?

  1. Een schroevendraaier; voor de griptape
  2. Een scherp object; voor het uitsnijden van het griptape
  3. Een skate tool; voor het monteren van de wielen en trucks.

1. Griptape

De eerste stap om je eigen skateboard in elkaar te zetten is de griptape op je skateboard plakken. Dit is ook de moeilijkste stap, omdat je het niet opnieuw kan doen, dus zorg ervoor dat je voorzicht te werk gaat. Om te beginnen leg je je griptape horizontaal over je skateboard, zodat hij alleen de nose en tail   aanraakt. Dit zijn de twee buitenste punten van het skateboard deck. Vervolgens druk je stevig met twee handen de griptape aan, dit doe je vanuit het midden van je deck. Hierbij probeer je langzaam van binnen naar buiten te drukken. 

Vervolgens probeer je zoveel mogelijk luchtbubbels plat te drukken indien dit niet lukt kun je met een scherp object een klein gaatje maken zodat de luchtbubbles kunnen ontsnappen. Voor de volgende stap pak je een metaal object zoals een schroevendraaier, deze schuur je tegen de rand van de griptape aan, zodat deze makkelijker te snijden is. Als laatste gebruik je een scherp mes om de buitenkant van de griptape in een vloeiende beweging van je board af te snijden.

griptape demo
IMG_3663
IMG_3664

2.Trucks

Om de trucks aan je board te monteren gebruik je een smal object zoals een schroevendraaier om door de gaatjes, aan de onderkant van je deck heen te prikken. Dit is belangrijk om de hardware te kunnen bevestigen. Vervolgens moet je de bolts door de bovenkant van je deck heen duwen en je trucks erop zetten. Belangrijk is dat de kingpin  van je trucks naar binnen wijsen. Als laatste gebruik je de hardware om je trucks vast te draaien.

3. Lagers

Om je wielen te kunnen laten draaien heb je lagers nodig. Je sluit ze aan door ze met de shields (het stukje plastic dat de balletjes in de lagers beschermd) naar buiten te bevestigen. Daarna druk je de lagers stevig in de wielen vast. Je kan hierna kiezen of je de wielen met de graphic van de wielen naar binnen of buiten toe vastdraait. Veel skaters kiezen ervoor deze aan de binnenkant te doen, zodat het er ‘clean’ uitziet. Anderen vinden de graphic mooi en laten hem aan de buitenkant. 
IMG_3667
wiel demonteren
IMG_3672
IMG_3673

4. Wielen

Om je wielen aan je skateboard te bevestigen, bevestig je ze aan de zijkanten van je trucks en draai je de nut/moer vast. Hierbij is het belangrijk dat de ringen van je trucks in je wielen zitten. Pas op dat je de wielen niet te strak vastdraait. Dat zal er namelijk voor zorgen dat de wielen zo strak zitten dat ze niet meer kunnen draaien. Draai de moer terug totdat het wiel weer vrij draait als dit het geval is.

Na het lezen van dit blog enthousiast geworden om je eigen skateboard aan te schaffen of je huidige board te customizen? Bekijk dan vooral ons uitgebreide skateboard assortiment door op de onderstaande ‘shop nu!’  knop te drukken. 

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?