leuke weetjes over snowboarden

Leuke Weetjes Over Snowboarden

Wat is snowboarden?

Snowboarden is een inmiddels enorm bekende sport dat wordt uitgeoefend op sneeuw. Je gaat met een daarvoor bestemde plank onder je voeten vastgebonden de berg met sneeuw af. Dit geeft natuurlijk een enorme kick!

Er zijn enkele leuke weetjes over snowboarden die we graag met je delen. Bekijk ze hier onder:

Ontstaan/geschiedenis snowboarden

In het jaar 1964 droomde Sherman Poppens, een bekende surfer, ervan om van een berg met sneeuw af te surfen met zijn aangepaste surfboard. De plank was 1,20 meter lang en werd in 1965 zelfs in Amerika verkocht onder de naam Snurfer voor maar 15 dollar per stuk! 

Destijds was het snowboarden wat snurfen werd genoemd verboden op de pistes. Natuurlijk hield dit de Snurfers niet tegen en klommen ze over de hekken om alsnog te kunnen Snurfen.

ontstaan geschiedenis van snowboarden

Manieren van snowboarden

Snowboarden is niet alleen simpelweg van een berg af gaan met een board onder je voeten. Er zijn diverse manieren van snowboarden, bekijk ze hieronder:

Freestyle

Freestyle snowboarden kan vergeleken worden met skateboarden. Bij freestyle snowboarden gaat het allemaal om de tricks en trucs. Hier valt bijvoorbeeld springen, grinden en rail slides onder. Vaak wordt freestyle door de meer ervaren snowboarders uitgeoefend.

freestyle snowboarden
freecarve snowboarden

Freecarve 

Bij freecarve snowboarden gaat het allemaal om zo snel mogelijk bochten te kunnen maken. Deze manier van snowboarden is ook bekend van de olympische spelen waarbij er met een hoge snelheid door poortjes geslalomd word.

Freeriding

Freeriding wordt gezien als het combineren van alle manieren van snowboarden. Vaak ga je een berg af waarbij je ondertussen probeert de slalommen, springen, snelheid maken en trucjes doen.

freeride snowboarden

Waar kan je snowboarden?

Snowboarden kan zowel op een binnenplaats waar er sneeuw is neergelegd en de temperatuur wordt koel gehouden zoals bij een SnowWorld of in een land waar er sneeuw op de bergen ligt en je de piste af kan.

leuke weetjes over snowboarden

Olympische winterspelen

Snowboarden is al enige jaren een erkende sport bij de Olympische Winterspelen. Er worden diverse manieren van snowboarden beoefend in de Winterspelen. Bekijk ze hieronder.

Big air

Big air is te vergelijken met het ski schansspringen. Je komt van een hoogte een schans af met veel snelheid waarbij het de bedoeling is zo hoog en ver mogelijk te komen.

big air snowboarden
snowboardcross

Snowboardcross

bij snowboardcross gaan er meerdere deelnemers tegelijk de berg af. Tijdens het naar beneden gaan zijn er meerdere obstakels op het pad waar je over of langs moet. Wie het snelste beneden is wint.

Slalom

Bij slalom gaat het erom dat je zo snel mogelijk van boven naar beneden gaat terwijl je tussen poortjes door moet gaan. Dit zorgt ervoor dat je snelle maar scherpe bochten moet maken. 

slalom snowboarding
reuzenslalom snowboarden

Reuzenslalom

Reuzenslalom is de grote vorm van het normale slalom. Alles is hierbij groter/langer, zowel de baan als de bochten. De bedoeling hiervan is dat er meer snelheid gemaakt kan worden.

Slopestyle

Bij deze vorm van snowboarden zijn er net zoals bij een skatepark allemaal obstakels geplaatst. De bedoeling hierbij is om zo veel mogelijk tricks en trucs te doen. De trucs worden daarna beoordeeld door juristen. 

slopestyle snowboarden
halfpipe snowboarden

Halfpipe

Bij halfpipe snowboarding is er een enorme halfpipe van sneeuw gemaakt waarbij het de bedoeling is zo hoog mogelijke sprongen te maken waarbij je de meest gekke trucs in de lucht doet.

Na het lezen van de leukste weetjes over snowboarden enthousiast geworden om je eigen snowboard & accessoires aan te schaffen? Neem dan vooral een kijkje in onze snowboard webshop via de onderstaande ‘shop nu’  knop.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?