leuke weetjes over skeeleren

Leuke Weetjes Over Skeeleren

Wat is skeeleren?

Skeeleren wordt als schaatsen op het droge gezien. Dit komt omdat je dezelfde bewegingen maakt als bij het schaatsen. Veel professionele schaatsers oefenenen dan ook vaak op skeelers in de zomer. 

De sport skeeleren staat bekend om enkele leuke weetjes. Wij hebben de weetjes hieronder voor je toegelicht:

De geschiedenis van het skeeleren

De skeelers zijn tot stand gekomen doordat een onbekende Nederlander rond de jaren 1700. Dit eerste type skeelers was natuurlijk verre van wat het nu is. De eerste skeelers bestonden namelijk uit een schaatsschoen waarbij de ijzers vervangen waren voor een frame met houten cilinders. De wielen hadden destijds dus meer weg van rolschaatswielen. 

De onbekende Nederlander is een trendsetter geweest. Rond 1824 werd namelijk de officiële eerste 5-wiel skeeler gepatenteerd. Vanaf dit jaar zijn de ontwikkelingen erg hard gegaan. In eind 1900 bracht Zandstra hun eigen type 5-wiel skeeler op de merk. Dit is hetzelfde soort skate zoals ze nu nog bekend zijn op de markt. 

leuke weetjes over skeeleren
Rolschaatsen eind 1900

Skeeler styles

Omdat het skeeleren veel ontwikkelingen heeft meegemaakt zijn er ook diverse styles van. Bekijk hieronder op welke manieren je allemaal kan skaten:

leuke weetjes over skeeleren

1. Recreatief/fitness skeeleren

Het recreatief/fitness skeeleren is de meest bekende en gebruikte variant in Nederland. Dit is namelijk het recreatief skeeleren op de openbare weg in een normaal tempo. Vaak wordt dit gecombineerd met fitness om fit te blijven en ondertussen van de natuur te genieten. 

aggressive stunt skaten

2. Aggressive stunt skaten

Bij aggressive stunt skaten ligt de focus op trucjes doen zoals grinden, jumps en spins maken. Deze style is vooral populair onder de jongeren. Het is dan ook een zeer intensieve manier van skaten.

leuke weetjes over skeeleren

3. Free skaten 

Free skaten is een skate style dat een stapje hogerop is dan het recreatief skeeleren. Bij free skaten gaat het vooral om snelheid op de korte stukken en wendbaar zijn. Omdat de boots zijn gemaakt voor wendbaarheid lenen de skates zich ook uit voor dansen/slalommen.

speed skating

4. Speed skaten

Zoals de naam al zegt staat speed skaten voor zulke hoog mogelijke snelheden te behalen voor een langere tijd. Dit wordt dus vaak door mensen gebruikt die recreatief skeeleren te langzaam vinden en graag meer snelheid willen behalen en langere stukken willen afleggen

rolschaatsen weer populair

5. Rolschaatsen

Naast het recreatief skeeleren zal rolschaatsen een van de bekendste manieren van skaten zijn. Rolschaatsen is sinds 1863 erg populair. Tegenwoordig zien we ze ook steeds meer terugkomen. Rolschaatsen worden vaak recreatief gebruikt. Ook kan je lekker ouderwets naar de disco met rolschaatsen.

Op straat of in het park

Zoals je zojuist hebt kunnen lezen zijn er vele styles van skaten. Dankzij de diverse manieren van skaten kan er zowel op straat als in het skatepark skaten uitgeoefend worden. Wil je graag weten wat de beste skatepark locaties in Nederland zijn? Bekijk dan onze beste skateparken in Nederland blog.
skaten en skeeleren op straat of in het skatepark
evenveel calorien verbranden met skeeleren als hardlopen

Evenveel calorieën als bij hardlopen

Bij het skeeleren verbruik je voornamelijk je benen. Dit zorgt ervoor dat je bij het skeeleren gemiddeld evenveel calorieën verbruikt als bij het hardlopen. Houdt je niet van hardlopen? Dan is skeeleren dus dé oplossing! 

Na het lezen van de leukste weetjes over skeeleren enthousiast geworden om je eigen skeelers te kopen? Wij bieden een breed assortiment aan skates, bekijk het uitgebreide assortiment via de onderstaande ‘shop nu’  knop.

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?