leuke weetjes over skateboarden

Leuke Weetjes Over Skateboarden

Wat is skateboarden?

Skateboarden is van origine een Amerikaanse sport. Deze sport wordt beoefend met behulp van een skateboard: simpel gezegd een houten plank met twee trucks en vier wielen. Hiermee doen skateboarders bepaalde tricks. Door de populairiteit van deze sport zijn er op veel plekken in Nederland ook skateparken waar deze sport kan worden uitgeoefend.

De geschiedenis van het skateboarden

De sport werd in de jaren 50 in Amerika bedacht, door surfers die met wieltjes onder hun surfboard op het land gingen rijden. Er werden al snel boards gemaakt die meer op een skateboard begonnen te lijken. Daarbij werden ook simpele tricks ontdekt, zoals scherpe bochten maken en kleine wheelies.

In de jaren 70/80 brak het skateboarden echt door. Er kwamen steeds meer maten en vormen skateboards op te markt. Ook kwamen er veel manieren van skateboarden bij. Door een lange droogte in Californië kwamen de zwembaden leeg te staan. Skateboarders kwamen toen met het idee om daar in te gaan skaten. Het skaten in zwembaden is uitgegroeid tot bowl skaten. In 2021 is een bowl niet te missen bij een skatepark.

zwembad skateboarden
skateboard evolutie

Skateboard styles

Skateboarden is in de afgelopen 40 jaar enorm gegroeid. Dit zorgt er ook voor dat er diverse skateboard styles zijn ontwikkeld door de loop der jaren. Hieronder lees je de 3 populairste skateboard styles.

vert-skateboarding
street skateboarding
park skateboarding

1. Vert skateboarding

Vert skateboarding begon met het rijden en tricks uitvoeren in een zwembad, tot in grote ramps bowls etc. Deze manier van skaten gaat met hoge snelheid. Daarom zijn de skateboards en wielen meestal iets groter dan een normaal skateboard voor extra stabiliteit.

2. Street skateboarding

Met street skaten wordt er gebuik gemaakt van stedelijke objecten zoals bijvoorbeeld stairs en benches. Deze skate style is het populairst omdat het in elke stad met een vlakke grond kan worden beoefend.

3. Park skateboarding

Park skateboarding is een variatie van veel skatestyles omdat een skatepark veel verschillende objecten bezit. Grote skateparken bezitten bijvoorbeeld een bowl voor de vert skaters en een stair voor de street skaters. Bekijk de beste skateparken van Nederland in onze blog.

X Games en skateboarden

X Games Is een internationaal uitgezonden evenement met extreme sporten waaronder skateboarden. X Games bestaat al sinds 1995. Er zijn meerdere skateboard wereldrecords gezet waaronder de eerste 900 van de legendarische skateboarder Tony Hawk.
tony hawk x games
thrasher skateboard magazine kleding

Thrasher Magazine

Sinds 1981 is Thrasher het langst meegaande en best verkochte skateboard magazine aller tijden. Veel populaire skateboarders staan maandelijks op de cover van Thrasher. Ook is de Thrasher kleding wereldwijd razend populair.

Het thrasher magazine is voornamelijk in Amerika te verkrijgen. Sommige edities zijn met uitzondering in Nederland te verkrijgen. Er zijn in totaal twaalf edities per jaar van het magazine.

Na het lezen van dit blog enthousiast geworden om je eigen Skateboard te kopen? Wij bieden een breed assortiment aan skate artikelen, bekijk het uitgebreide assortiment via de onderstaande ‘shop nu’  knop.

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?