leuke longboard weetjes

Leuke Weetjes Over Longboards

Wat is een longboard?

Een longboard is langer/groter dan een skateboard. Want de orginele functie van een longboard is om lange afstanden te rijden terwijl een skateboard meer bedoeld is voor tricks. Dit verklaart ook de grotere en zachtere wielen die een longboard heeft. Ook zorgen deze wielen voor een comfortabele rij ervaring op de weg en zelfs op tegels.

Er zijn enkele leuke weetjes over longboards die we graag met je delen. Bekijk ze hier onder:

Ontstaan longboarden

Het is niet bekend of longboarden uit Hawaii of Californië komt. Maar het verhaal van beide locaties is hetzelfde. Longboarden is al rond 1950 ontsaan. Surfers hadden in die tijd geen alternatief voor het surfen als de golven tegen zaten. Daarom maakte ze een langere variant van een skateboard om zo te kunnen surfen op de weg, wat nu een longboard heet. Longboarden werd door de jaren heen snel populair, zo kwamen er ook steeds meer soorten longboards op de markt.

ontstaan van longboarden

Manieren van longboarden

Al vindt je het gebruik van een longboard om van A naar B te gaan niet interessant genoeg. Kan je ook veel verschillende tricks en rijd stylen leren om het longboarden nog leuker te maken. Hieronder staan tricks/styles die je met je longboard kan uitoefenen.

Cruising/carving

Deze manier van rijden en soepele bochten maken is te vergelijken met surfen en snowboarden. Door het maken van deze bochten kan je gemakkelijk je snelheid onder controle houden met het rijden. Met carving maak je snelheid door snel van links naar rechts te sturen. Al doe je dit goed kan je vooruit komen zonder te pushen met je voet.

longboard carving
sliden met je longboard

Sliden 

Sliden is anders dan carven omdat je hierbij je longboard dwars over de straat slide. Je kan sliden gebruiken om te remmen of scherpe bochten te maken. Over het algemeen wordt sliden in combinatie met downhill longboarden gebruikt.

Downhill Longboarding

Met downhill loangboarding rijd je van een berg of stijle helling af. Dit gaat meestal met hoge snelheid, dit kan daarom gevaarlijk zijn. Daarom is het verstandig om hierbij beschermende kleding en een helm te dragen.

leukste weetjes downhill longboarding
freestyle longboarding

Freestyle longboarding

Deze longboard stijl is bedoeld om verschillende tricks uit te voeren. Daarom wordt Freestyle longboarding ook uitgevoerd op vlakke grond. Manuals, flip en spin tricks zie je bij het freestylen vaak voorkomen.

Soorten longboards

Er zijn veel longboards om uit te kiezen. Ze zijn allemaal gemaakt om afstanden mee te rijden, maar toch brengen verschillende soorten longboards weer verschillende manieren van rijden mee. Hieronder kun je verder lezen over de populairste soorten longboards.

Pintail Longboard

Deze longboards hebben een druppelvormige deck shape, deze vorm is geïnspireerd door surfplanken. De meeste pintail longboards zijn lang en dat is handig voor lange afstanden te cruisen. Het cruisen op een pintail brengt die echte surf feeling. Deze longboards worden het meest gebruikt voor cruising en carving.

pintail longboard
drop trough longboard

Drop-trough Longboard

Het deck van dit longboard ligt laag bij de grond, dat zorgt voor een goede stabiliteit. Bij de wielen is het deck aan beide kanten smaller dit zorgt ervoor dat de wielen het deck niet aan kunnen raken, zelfs niet met scherpe bochten. De Drop-trough longboards zijn momenteel een van de populairste longboards op de markt. Deze longboards worden het meest gebruikt voor cruisen, carving, freestyle en downhill longboarding.

Kicktail Longboard

De voorkant van de kicktail is het zelfde als die van een pintail. Het grote verschil van de kick tail is de brede en hoge tail op het deck, en de lengte van de kicktail is meestal kleiner dan een pintail. Door de hoge tail kan je de voorkant van het board omhoog brengen. Hierdoor kan je gemakkelijk obstakels op rijden. Deze longboards worden het meest gebruikt voor cruising, carving en freestyle longboarding.

kicktail longboard

Na het lezen van dit blog over de leukste weetjes over longboards enthousiast geworden om je eigen longboard & accessoires aan te schaffen? Neem dan vooral een kijkje in onze skate webshop via de onderstaande ‘shop nu’  knop.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?