hoe maak je lagers schoon

Hoe Maak Je Lagers Schoon: Uitgebreid Stappenplan

Skateboard lagers schoonmaken in 8 stappen

Als je skateboard wielen niet meer goed kunnen draaien dan is er een grote kans dat de lagers vervuild zijn. Soms kunnen de lagers zelfs volledig vastgelopen zijn. In het laatste geval moeten de lagers vervangen worden. Wanneer de lagers wel nog kunnen bewegen dan kan je ze schoonmaken.

Je skateboard lagers schoonmaken kan moeilijk zijn voor beginnende skateboarders. Zorg ervoor dat als je 18 jaar of jonger bent dat een ouder je helpt. Hoe maak je lagers schoon? Wij hebben een uitgebreid stappenplan gemaakt.

Bekijk de stappen hier onder:

Stap 1: Verwijder de lagers uit de wielen

Om te beginnen moet je eerst de lagers uit de wielen halen. Schroef de wielen los met een Skatetool of steeksleutel 10. Daarna kan je de wielen losmaken, pas wel op voor de 2 ringetjes die zich aan de buitenkant van de wielen bevinden. Leg de ringetjes even apart, deze heb je straks weer nodig. 

Nu je de wielen los hebt kan je gemakkelijk de lagers uit de wielen wippen met de as van de truck of dun gereedschap. Tip: let op dat je je lagers niet beschadigd tijdens het proces.

hoe maak je lagers schoon
onderdelen lagers

Stap 2: Verwijder de shields

Nu kan je de shields van de lagers verwijderen, dit moet wel voorzichtig gedaan worden om beschadiging te voorkomen. Wij raden aan om hiervoor een klein pincetje te gebruiken. Eventueel is een stanley mes ook mogelijk maar dit brengt wel risicos met zich mee qua veiligheid, zowel voor jezelf als de lagers. Houdt hier dus rekening mee.

Stap 3: Leg de lagers in een Lager cleaning unit of een bakje

De beste manier om je lagers schoon te maken is met een lager cleaning unit. Het is dan ook handig om een lager cleaning unit aan te schaffen, dit kan in onze webshop. Als je geen lager cleaning unit hebt kan je de lagers in een bakje leggen met een bijpassende deksel.

Plaats de lagers op de schroef van de deksel van de cleaning unit, als je een cleaning unit gebruikt. Zorg ervoor dat de kogels van de lagers omhoog wijzen. Plaats ook een spacer (de eerder genoemde ringetjes) tussen elk lager.

bones bearing cleaner
aceton

Stap 4: Voeg de vloeistof toe

Gebruik een sterk schoonmaak middel zoals terpetine of aceton, maar pas daar wel mee op! Draag ook de nodige bescherming zoals handschoenen en oogbescherming. Zorg ook voor dat je de nodige hulp hebt van een volwassen persoon krijgt als je onder de 18 jaar bent.

Giet het schoonmaakmiddel in de cleaning unit of het bakje en begin met schudden.

Stap 5: De lagers laten drogen

Leg de lagers op een oude doek of een stuk keukenpapier. Al zit er nog vuil tussen de lagers kan je dit met een klein (schoon) borsteltje voorzichtig wegpoetsen. Zorg wel dat de lagers goed gedroogd zijn voordat je verder gaat met stap 6.

skate lagers laten drogen
skate lagers smeren

Stap 6: De lagers invetten

Om je lagers goed te laten draaien kan je verschillende middelen gebruiken om de lagers in te vetten. Veel skaters gebruiken WD40 hiervoor. Dit laat je lagers soepel rollen maar trekt wel veel vuil aan, daarom raden wij WD40 niet aan. Een van de beste smeersels voor de lagers blijft de Bones speed cream dit laat je lagers nog sneller en soepeler draaien. Daarnaast zorgt de speed cream ervoor dat je lagers extra lang mee gaan.

Stap 7: Shields plaatsen

Plaats de shields weer voorzichtig op de lagers, let daarbij goed op of ze recht zitten. Zorg ervoor dat je de shields niet buigt tijdens het proces. Jammer genoeg is hier geen hulpmiddel voor, dit zal dus volledig met de hand gedaan moeten worden.

hoe onderhoud je lagers
hoe maak je lagers schoen

Stap 8: Lagers weer monteren

De lagers kunnen weer teruggeplaatst worden in de wielen, let wel goed op dat ze met de goede kant naarbuiten staan. Dit is namelijk met de shield kant naar beneden (naar de truck/skateboard toe gericht), als je lagers twee shields hebben dan maakt de plaatsing niet uit.

Stap 9: De wielen monteren

Pak de ringetjes en zorg ervoor dat je een ring aan beide kanten van je wielen plaatst. Dit doe je door eerst een spacer (ringetje) op de truck te plaatsen, hierna komt het wiel en als laatste komt er nog een laatste spacer op de truck, deze laatste spacer rust op het wiel.

skateboard wielen monteren
wielen aandraaien met skatetool

Stap 10: De moertjes aandraaien

Nu je de ringen en wielen geplaatst hebt is het tijd om de moertjes terug te plaatsen. Dit doe je doormiddel van dezelfde skatetool of steeksleutel 10 te gebruiken als in het begin. Draai de wielen aan tot ze niet meer kunnen draaien en draai daarna weer terug tot de wielen soepel en vrij kunnen draaien.

Conclusie

Na dit uitgebreide ‘hoe maak je lagers schoon’ stappenplan zijn je lagers weer schoon en lopen ze gesmeerd!

Zorg ervoor dat je de stappen goed doorleest en houdt je veiligheid als nummer 1 prioriteit. Je werkt met scherp gereedschap en gevaarlijke vloeistoffen, zorg ervoor dat een ouder je helpt als je onder de 18 jaar oud bent.

Extreme Sports Center biedt een breed assortiment aan skateboards, skateboard onderdelen en tools. Bekijk het gehele skateboard & accessoires assortiment via de onderstaande ‘shop nu’ knop.

Extreme Sports Center is niet aansprakelijk voor enig geleden schade of letsel. Alle stappen zijn op eigen risico.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?