stappenplan voor steppen

Gemakkelijk Stappenplan voor te Leren Steppen

Steppen word steeds meer gedaan en het is natuurlijk wel handig om te weten hoe je moet steppen. Daarom hebben wij hieronder een gemakkelijk stappenplan voor te leren steppen gemaakt:

stap 1 : juiste grip/maat stuur

De step heeft een stuur en je moet het stuur goed stevig vast houden met 2 handen. Daarnaast heeft het stuur goede grips nodig zodat je niet wegglijd met je handen. Bij het steppen moet je ervoor zorgen dat je een step hebt met de hoogte die voor jou gemaakt is. Bekijk hieronder welke maat je nodig hebt.
 
Bekijk welke step bij jouw lengte past:
138/149 cm lang = step van 75/80 cm hoog
149/160 cm lang = step van 75/85 cm hoog
160/172 cm lang = step van 78/85 cm hoog
boven 172 cm = step van 79+ cm hoog
basis technieken voor stepping
afzetten met een step

Stap 2: afzetten

Voordat je gaat steppen is het wel handig om te weten met welk been je afzet. Een tip hiervoor is om met elk been proberen af te zetten en te kijken wat het beste voor je aanvoelt. Hoe zet je af? Afzetten doe je door een kort maar krachtige beweging te maken in een bepaald ritme.

Stap 3: afwisselen

Als je aan het steppen ben zet je steeds met één been af maar het is ook handig om soms te wisselen van been want éen been verzuurt snel. Het is dus beter als je het afwisselt, dan houd je ook meer energie over. Je doet het na een paar passen en dan zet je weer beide benen op je step en zet je weer een paar passen met je andere been. Op deze manier gaat het steppen makkelijker. Houdt er rekening mee dat dit niet bij iedereen direct soepel gaat en dat je het waarschijnlijk moet oefenen.
hoe zet je af bij steppen
step gezond voor je

stap 4: oefenen met remmen

je moet tijdens het steppen weten hoe je het best kan remmen. Remmen doe je op verschillende manieren. Het verschilt dan ook per step hoe je kan remmen. De meeste steps hebben een rem boven het achterwiel waar je met je voet op kan drukken waardoor je snelheid afneemt, ook heb je steps met een handrem net als op een fiets, er zijn ook steps zonder rem (niet aan te raden) maar dan rem je met je voet op het asfalt.
 

Stap 5 : step technieken voor verschillende terreinen

De laatste stap van het stappenplan voor te leren steppen is stap 5, de technieken voor verschillende terreinen. Bij het steppen heb je verschillende soorten terreinen waar je kan steppen. Hieronder hebben we de technieken per terrein kort uitgelicht.

  • Bij het klimmen: als je een heuvel op moet dan is het belangrijk om korte maar krachtige slagen te maken
  • Bij het afdalen: wanneer je gaat afdalen dan hoef je niet meer zelf te steppen. Dit gaat dan ook vaak razendsnel. Houdt er rekening mee dat je gewicht niet te veel naar achter staat, dan loop je het risico op dat je naar achter valt
  • Steppen in de polder: je hebt ook de polder wegen waar je een groot risico hebt op putten in de wegen en losse steentjes. Let hier dus goed op om eventuele verwondingen te kunnen voorkomen. Let overigens op elk soort terrein op je omgeving om je veiligheid te kunnen waarborgen
  • V-shaping: lange afstanden steppen is niet makkelijk. Zelfs de professionals geven aan dat het zwaar kan zijn. Let altijd goed op de wind en houdt bij hevige wind de V vorm aan
step technieken

Vond je dit stappenplan voor te leren steppen interessant en wil je je eigen step kopen? Het soort step dat het beste bij jou past hangt af van je ervaring, leeftijd, lengte en gewicht. Het is dus belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de juiste step voor jou. Je hebt steps van alle soorten, maten en prijzen. Bekijk ons uitgebreide step assortiment door op de onderstaande ‘shop nu’  knop te drukken. 

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?