skateparken nederland

De Beste Onderhoudt Tips voor Stuntsteps

Hoe je onderhoud je een stuntstep?

Lees in de deze blog de beste onderhoudt tips voor stuntsteps. We raden aan om om de 4 maanden, je step een onderhoudsbeurt te geven. Een onderhoudsbeurt bestaat uit 3 belangrijke elementen. Dit houdt in het eventueel vervangen, invetten en schoonmaken van de onderdelen.

Welke onderdelen moet je onderhouden?

Een stuntstep bestaat uit verschillende onderdelen. Hier onder hebben we alle onderdelen van een stuntstep samengevat. Deze onderdelen dienen tijdig onderhouden te worden. Het beste is om de stunt step van boven naar beneden te controleren. Begin dus bij de handvatten.

1. Handvatten

Je handvatten kunnen zo nu en dan verschoven zijn. Zorg er voor dat deze weer op de juiste plek zitten. Wilt dit niet goed lukken? Gebruik dan haarlak of deo om de handvatten te kunnen verschuiven.

Kijk ook goed na of de handvatten niet versleten zijn en of je niet het stuur door de handvatten heen kan zien. Dan dienen ze vervangen te worden voor een nieuwe set handvatten.

stuntstep onderhouden
stuntstep bar stuur

2. Stuur 

Het is belangrijk om tijdens de check-up je stuur te na te gaan. Controleer je stuur vooral op alle las naden, deze moeten nog 100% in orde zijn en mogen niet gescheurd zijn. Controleer daarna ook of het stuur niet krom is.  Aan het stuur zitten ook dopjes naast de handvatten, mochten deze missen of stuk zijn, raden wij aan om deze te vervangen in combinatie met een nieuw setje handvatten.

Door het stuur van je stuntstep regelmatig te controleren, minimaliseer je de kans dat tijdens het stunten het stuur kan afbreken. Wanneer het stuur kapot is dan kan je het stuur bij de meeste modellen vervangen. 

LET OP! Het stuur van een step is niet universeel, kijk dus goed naar het type stuur voor je het vervangt.

3. Stuurclamp

Een van de belangrijkste onderdelen van de stuntstep, is de stuurclamp. Controleer of de clamp goed vast zit. Je wilt namelijk niet dat je stuur onverwachts er af vliegt. We willen als tip mee geven dat je altijd de schroefjes kan invetten, om te voorkomen dat ze vastgeroest komen te zitten. Wanneer de klem scheuren vertoont of te veel speling dan bevelen we een nieuwe stuurclamp aan. 

stuntstep clamp
base district ht series asfalto

4. Deck lagers

Deze lagers zitten in het frame van de step. De eerste stap is om de lagers schoon te maken met een droge doek. Vervolgens vet je de lagers met kogellager vet of vloeibare naaimachine olie weer in. TIP: gebruik geen WD40, hiermee spuit je het vet uit de lagers en zullen ze vervolgens gaan vastlopen. Hoor je getik? Dan zal je waarschijnlijk het lager moeten vervangen. Dit doe je natuurlijk ook als het lager niet meer kan draaien.

5. Deck

Het frame van een step word ook wel ‘deck’ genoemd. Net als bij het stuur, check je het deck op alle lasnaden. Aan het deck zit ook de rem bevestigd. Het is dan ook belangrijk om deze goed na kijken of hij correct vast zit. Als je constateert dat er scherpe randen aan je deck zitten, dan raden we aan om een nieuw deck te kopen. Je wilt jezelf namelijk niet openhalen aan scherpe randen.

stuntstep deck
bxa stuntstep griptape

6. Griptape

Controleer je griptape of het nog voldoende grip heeft. Je wilt namelijk niet uitglijden tijdens een trick. Als hij versleten is, kan je deze uiteraard vervangen met een nieuwe griptape.

7. Voorvork en compressie systeem

De voorvork is een onderdeel die aan het voorwiel vast zit. Hij loopt door het frame heen en draait op de decklagers. Kijk deze altijd na om te voorkomen dat er te veel speling op komt. Als er te veel speling is, dan dien je het compressie systeem aan te draaien.

blunt envy cmc ihc pro scooter fork
chilli base stuntstep zwart groen

8. Wielen

Stepwielen hebben altijd een beetje speling. Het is belangrijk om de asjes goed te controleren. Controleer of de asjes vast zitten, mocht dit niet het geval zijn, draai de bout dan strakker aan met het juiste gereedschap. Vervolgens controleer je de wielen of er geen scheuren of kloven in zitten. Het kan ook zijn dat het rubber los komt van de velg. In beide gevallen raden we aan om nieuwe stepwielen aan te schaffen.

9. Wiel lagers

Controleer ook altijd je wiellagers, deze hebben namelijk het meeste te verduren.  Controleer de lagers op speling en op een tikken/rinkelend geluid. In beide gevallen raden we aan om de lagers te vervangen. 

Daarnaast is het belangrijk om je lagers regelmatig schoon te maken en in te vetten. Bekijk in ons uitgebreide lagers schoonmaken stappenplan hoe je dit het gemakkelijkst kan doen.

de beste onderhoud tips voor stuntsteps

Conclusie

Als je je stuntstep langdurig wilt kunnen gebruiken dan is het belangrijk je stuntstep goed te onderhouden. Doe ook regelmatig check-ups om te kijken of alles in orde is. Heb je het artikel gelezen maar is er iets nog niet helemaal duidelijk? Stuur ons dan vooral een berichtje, we helpen je graag! 

Extreme Sports Center biedt een breed assortiment aan stuntstep onderdelen. Bekijk ons uitgebreide assortiment via de onderstaande ‘shop nu’ knop.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?