de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen van schaatsen

De 5 Belangrijkste Gezondheidsvoordelen van Schaatsen

Schaatsen is één van de populairste sporten, voornamelijk doordat de meeste kinderen hier ook mee opgroeien. Vooral in de winter wanneer het ijs dik genoeg is, gaat bijna iedereen het ijs op in Nederland! Schaatsen biedt dan ook 5 belangrijke gezondheidsvoordelen. Bekijk de 5 meest belangrijke gezondheidsvoordelen van schaatsen hieronder: 

1. Vitamine D

Tijdens het schaatsen breng je veel tijd buiten door. Dit is erg goed voor je lichaam, gezien je lichaam vitamine D kan aanmaken door het zonlicht. Vitamine D haalt kalk en fosfaat op uit het voedsel, dit is nodig voor een goede bouw van de botten en zorgt voor een stevig gebit. Vitamine D is dus essentieel voor een mens en wordt dus ook verkregen tijdens buitenactiviteiten en dus ook schaatsen.

vitamine d met schaatsen
gezondheidsvoordelen schaatsen

2. Conditie training

 Terwijl je schaatst bouw je automatisch een goede conditie op. Schaatsen is ook een goede manier om af te vallen. Hoeveel je afvalt hangt natuurlijk af van je lengte en gewicht, maar na ongeveer een uur verbrandt je al gauw 450 tot 550 calorieën als een volwassene.

3. Spieren

Je gebruikt heel veel verschillende spieren tijdens het schaatsen. Je gebruikt voornamelijk je voeten en bovenbenen, omdat hier al het gewicht op leunt. Daarnaast gebruik je ook je bilspieren, rug en buikspieren. Bij deze sport ben je altijd in beweging, hierdoor is het dus heel erg gezond voor je lichaam.

schaatsen in de winter
schaatsen in de kou is gezond

4. Kou is gezond

Schaatsen gebeurt logischerwijs alleen maar met kou, anders vriest het ijs niet en kan je niet schaatsen. Kou is gezond en biedt veel voordelen, zoals:

1. Het stimuleert je bloedsomloop: de bloedcellen vernauwen bij koude temperatruen en gaan weer open bij warmte, dit geeft een boost aan je bloedsomloop
2. Snellere stofwisseling: doordat je begint te trillen met kou trekken je spieren samen, hierdoor stijgt je energieverbruik maar ook je stofwisseling.
Meer energie: je krijgt meer energie in de kou omdat je lichaam adrenaline en endorfines aanmaakt in aanraking met kou 
Hogere vetverbranding: bij koud weer worden bruine vetcellen aangemaakt, deze verbranden sneller dan witte vetcellen. 

5.Binnen en Buitenbaan

Wanneer het ijs dik genoeg is kun je in Nederland op heel erg veel plekke schaatsen, doordat Nederland bekend staat om hun vele wateren door heel het land. Het ijs is niet elke winter dik genoeg, daarom zijn er op veel plekken binnen-schaatsbanen. Je kunt dus altijd schaatsen, ook als het buiten niet koud genoeg is!

schaatsen zowel binnen als buiten

Bekijk in onze webshop alle soorten schaatsen, zodat je meteen het ijs op kunt! Wij hebben zowel schaatsen voor kinderen als volwassenen in ons assortiment. Neem een kijkje op onze website door op de onderstaande ‘shop nu’ knop te drukken.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hey fanatieke buitensporter! Kan het Extreme Sports Center team je ergens bij helpen?